Oma tarina

Olen saanut motivaation tämän sivuston perustamiseen ennen kaikkea omasta historiastani sekä nykyisestä psykoterapeutin työstäni.

Silloin kun minä olin lapsi minulle ei asetettu varsinaisia kiltteysvaatimuksia vaan luin ne kotimme ilmapiiristä. Kiltteys oli minulle arvoni ansaitsemista. Jatkuvan ilmapiirin puntarina olemisen johdosta alistuin ja koin alituista pelkoa. Tunnista toiseen, päivästä päivään. Vuosia, pari vuosikymmentä kaikkiaan. Mitään tunteita ei saanut ilmaista. Jos itki niin se oli heikkoutta eikä siihen reagoitu mitenkään. Erityisen kiellettäviä käyttäytymismalleja olivat vastaanpaneminen, kieltäytyminen ja rajanveto. Oma isäni hallitsi pelolla johon kaikki perheenjäsenet alistuivat. Hänen käyttämäänsä valtaa ei todellakaan kyseenalaistettu. Ulkopuolisille ihmisille puhumattomuuden mallin opin jo hyvin pienenä. Kaikki meidän perheen ongelmat ja ristiriidat ratkaistiin väkivallalla. Lapsuudessa syntyneet ongelma-alueet liittyivät hylkäämisen pelkoon, oman vaativan ajattelun kehittymiseen, hyväksynnän hakemiseen, omien rajojen pitämiseen sekä omien oikeuksien puolustamiseen. Jatkuva pelossa oleminen kasvoi osaksi minua. Minua ei kasvatettu kiltiksi vaan minut laitettiin olemaan kiltti. Mielipiteitäni ei edes kysytty ja sen johdosta luulin pitkään että mielipiteilläni ei edes ole merkitystä. Ei missään. Ei työelämässä, ei parisuhteessa, ei perhesuhteissa jne. Miten sitten selviydyin? Selviydyin venymällä, odottamalla aikuisikää, nieleskelemällä, tunteita patoamalla, omia tarpeita mitätöimällä ja toivomalla parempia aikoja. Ja kaikki nämä siirtyivät selkärankaan.

Lapsuuden opitut käyttäytymismallit jatkuivat myös aikuisuudessa, mm. työelämässä ja parisuhteessa. Toisten tarpeet ovat olleet tärkeämpiä kuin omani. Toisten etu oli mennyt omieni edelle. Eikä asiaa ainakaan ole parantanut vuosien kuormittuminen arjen asioista ja turvautuminen viinilasiin liian usein. Niin usein että viinilasista tulleet seuraukset oli myönnettävä ongelmaksi. Minun oli jaksettava, minun oli riitettävä. Kunnes sitten tuli päivä että elämä laittoi selän seinää vasten ja oli tehtävä valinta ja oli kysyttävä itseltäni ” mitä sinä Satu oikeasti haluat elämältä”. Kukaan muu ei tee sinun elämäsi valintoja kuin sinä itse. Sinä itse olet vastuussa omista valinnoista ja niiden seurauksista. Raitistuin siis 12 vuotta sitten ja pääsin elämääni kiinni. Myös puolisoni raitistui hieman myöhemmin.

Elämä ei kuitenkaan raitistumisen jälkeen ollut mitään onnen huumaa. Lapsuuden sudenkuopat eivät olleet hävinneet yhtään mihinkään vaan yhä useammin huomasin venyväni ja venyväni. En edes kunnolla tunnistanut tilanteita joissa vain venyin. Lapsuuden selviytymiskeinojen uskomukset eivät olleet hävinneet mihinkään vaan ohjasivat valintojani niin että ylitseni saatettiin kävellä käyttäen hyväksi kiltteyttäni. Olen passannut toisia, olen kärsinyt velvollisuudentunnosta, olen uhrautunut, olen ollut rajaton, olen suostunut liian moneen asiaan ja liian paljon. Iso askel eteenpäin oli se kun ymmärsin kuinka paljon omalla käyttäytymiselläni MAHDOLLISTAN tilanteen jossa omat oikeuteni eivät toteudu ja annan kävellä itseni yli.


Jotta en olisi enää mahdollistanut omalla käyttäytymiselläni itseni alistamista, minun on täytynyt opetella puolustamaan itseäni opettelemalla sanomaan että nyt riitti /ei enää tätä. Minun on täytynyt hakea itsestäni jostain syvältä rohkeus puolustaa itseäni. On pitänyt opetella taitoja joilla saan toteutumaan omia oikeuksia enemmän. Taitoja jotka takaavat minulle enemmän tasavertaisuutta, taitoja jotka auttavat minua selviytymään paremmin elämän matkasta.

Oman uravalintani olen kuitenkin tehnyt ihan itse. Olen toiminut psykoterapeuttina 17 vuotta ja nyt olen päättänyt yhdistää oman elämänkokemukseni ja ammattitaidon vielä kirkkaammin. Viimeiset vuodet olen keskittynyt uupuneiden hoitoon ja kuinka ollakkaan liian monella on ollut taustalla liikaa kiltteyttä, vaativaa ajattelua ja hylkäämisen pelkoa. Liian kiltit ja itseltään vaativat ihmiset ovat uupumisvaarassa ja sen vuoksi liiallisen kiltteyden ilmiöön on puututtava mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Sitä voi esiintyä parisuhteissa, työelämässä, sosiaalisissa suhteissa, perhesuhteissa jne. Haluan tuoda enemmän esille liiallisen kiltteyden ilmiötä ja sen tuhoavia seurauksia joka alueella.

Toivon että tämä sivusto rohkaisee sinua ja antaa tukea kiltteytesi vähenemiseen. Toivon että saat tältä sivustolta välineitä ja konkreettisia vinkkejä eri tilanteisiin elämässä joissa puolustat omia oikeuksiasi jämäkämmin. Toivon että tämän sivuston avulla saat unelmiasi toteutettua sekä parempaa elämän laatua, ja kaikkein tärkeimpänä saat itsenäisyyttä ja vapautta!